Induktiotaivutus - Kustannustehokasta taivutusta

Induktiotaivutus

Mikä neuvoksi jos putkea tai palkkia pitäisi pystyä taivuttamaan vapaavalintaisella taivutussäteellä? Tai jos mutkalle pitäisi saada kappale, jonka seinämä on 30mm tai enemmän?

Näihin kaikkiin ratkaisu on induktiotaivutus.

Mikä on induktiotaivutus?

Induktiotaivutus on esivalmistusmenetelmä, jossa profiilin lämmittämiseen käytetään induktiorengasta. Taivutettava profiili ei ole kosketuksissa induktiorenkaaseen, vaan profiilin lämpeneminen perustuu taivutettavan kappaleen sisällä vaihtomagneettikentässä indusoituviin pyörrevirtoihin.

Virran kulkiessa putken läpi syntyy sähkömagneettinen kenttä, joka hyvin kapealla alueella lämmittää putken haluttuun muovauslämpötilaan. Taivutettava profiili kulkee hitaasti lävitse induktiorenkaasta, jonka kohdalla lämmitys ja taivutus tapahtuu. Renkaan läpi kuljettuaan materiaali jäähdytetään vesisuihkulla tai paineilmalla.

Induktiotaivutusmenetelmällä taivutussäde voidaan valita hyvin vapaasti, mikä mahdollistaa kohteen rakenteiden ja putkistojen suunnittelun hydrodynaamisten laskelmien perusteella. Erillisiä kiinteitä lestejä jokaiselle taivutussäteelle ei tarvita.

Kokemus on valttimme

Recionin Ylivieskan tehtaalla on tehty induktiotaivutuksia 1980-luvun alusta saakka. Reilun 40 vuoden aikana olemme päässeet taivuttamaan laajalla skaalalla eri teräsmateriaaleja erilaisiin kohteisiin. Hyödynnämme kertynyttä kokemusta päivittäin palvellessamme asiakkaitamme ja ratkaistessamme heidän haasteitaan.

Tehtaallamme on käytössä kolme erilaista induktiotaivutuskonetta, jotka mahdollistavat taivuttamisen halkaisijoiltaan 40-908mm putkiprofiileille. Seinämää putkilla voi olla jopa 90mm. Myös muita profiileja kuten neliö, suorakaide ja I-palkkeja voidaan koneilla taivuttaa.

Taivutussäteet voivat seinämäpaksuudesta riippuen olla pienimmillään 1,5 x halkaisija, tai suurimmallaan satoja metrejä.

Induktiotaivutuksen jälkeen materiaali palautetaan alkuperäiseen olotilaansa jälkilämpökäsittelyllä, joka tapahtuu lämpökäsittelyuunissa.

Miksi käyttää induktiotaivutusta?

 • Hitsiliitosten määrä vähenee
  Valmistamalla putkilinjat taivuttamalla hitsausliitosten määrä pienenee, mikä vähentää merkittävästi työtä, tarkastuksia, riskejä ja kustannuksia. Kun asennuskohteessa olevaa henkilökuntaa tarvitaan vähemmän, myös työturvallisuus paranee.

 • Taivutussäde muuttujana helpottaa suunnittelua
  Mahdollisuus valita taivutussäde vapaasti suunnitteluvaiheessa hydrodynaamisten laskelmien mukaan. Induktiotaivutuksessa ei tarvita erillisiä kiinteitä lestejä jokaiselle säteelle.

 • Materiaalihankinta helpottuu ja nopeutuu
  Induktiotaivutuksessa voidaan yleensä käyttää samaa putkikokoa kuin muuhunkin putkilinjaan. Koska materiaalitoimitukset saattavat kestää useita kuukausia, on eduksi tehdä hankinnat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Induktiomenetelmän käyttö mahdollistaa materiaalin hankinnan, vaikka lopullista putkigeometriaa ei olisi vielä päätetty.

 • Tehokkaampi materiaalin käyttö ja vähemmän materiaalihukkaa
  Kun putkipituus voidaan hyödyntää koko pituudeltaan, hukkamateriaalin määrä pienenee. Yhteen putkikankeen voidaan tehdä useita taivutuksia peräkkäin ilman välihitsauksia.

Autamme mielellämme jos haluatte lisätietoja induktiotaivutuksesta:

Olli Poutiainen

Recion-yhteyshenkilösi

Putkistojen esivalmistus

Myynti, Valmistus

Olli Poutiainen

olli.poutiainen@recion.com

T. +358 400 374 730

Recion-yhteyshenkilösi

Putkistojen esivalmistus

Myynti, Valmistus

Esa Kukkola

esa.kukkola@recion.com

T. +358 50 342 7549